Hjem | Pressemeldinger | Sommeren høysesong for nettsvindel: 280 000 nordmenn har blitt lurt av en falsk nettbutikk det siste året

Sommeren høysesong for nettsvindel: 280 000 nordmenn har blitt lurt av en falsk nettbutikk det siste året

Sommerferien er høysesong for netthandel – og svindel. Bare i løpet av det siste året kan rundt 280 000 nordmenn ha blitt lurt av en falsk nettbutikk. Samtidig oppgir flere nordmenn at de føler seg trygge når de netthandler nå enn for et år siden.

Forfatter: Klarna
Publisert: 06.07.23

Sommeren høysesong for nettsvindel: 280 000 nordmenn har blitt lurt av en falsk nettbutikk det siste året

Når netthandelen øker, er det også en risiko for at reklame for falske nettbutikker og annen type svindel øker, advarer Klarna Norgessjef, Geir Østby. 

– Volumet av bedragerier har gått markant ned hos oss de siste tre årene – med hele 81 prosent. Dette er typisk rapportering om misbruk av Klarnas merkenavn av falske nettbutikker, ved phishingangrep per SMS, e-post og lignende.  Allikevel er det fremdeles alt for mange nordmenn som blir svindlet. Da er det en trygghet å ha handlet med Klarna. Vår kjøperbeskyttelse sikrer deg nemlig at du ikke betaler for en vare som ikke du ønsker å beholde eller som ikke dukker opp i det hele tatt, sier Østby.

Mer enn en tredjedel av all netthandel i Norge går gjennom de mer enn 13 000 nettbutikkene som benytter seg av deres betalings- og shoppingløsning. 

Flest yngre som blir svindlet i en falsk nettbutikk

Ifølge Klarnas årlige ferske svindelundersøkelse* har antall nordmenn som oppgir de har blitt lurt av en falsk nettbutikk de siste 12 månedene vært relativt stabilt, sammenlignet med fjoråret:

  • Åtte prosent av nordmenn som har handlet på nett oppgir at de har blitt lurt av en falsk nettbutikk i løpet av de siste 12 månedene. Den tilsvarende andelen i fjor var ni prosent. Det betyr at rundt 280 000 nordmenn over 18 år** kan ha opplevd dette det siste året. En falsk nettbutikk lurer kunden til å kjøpe produkter/tjenester som ikke eksisterer, eller som er noe helt annet enn det nettbutikken annonserer.
  • Det er klart flest som har handlet i en falsk nettbutikk i aldersgruppen 18-29 år. Hele 1 av 5 (20 %) har gjort dette i løpet av det siste året. 
  • 1 av 10 nordmenn som har handlet på nett har i løpet av det siste året opplevd ikke å ha mottatt produktet/billettene eller tjenesten de har kjøpt på nett. Ytterligere 12 prosent har opplevd å få et produkt kjøpt på nett som ikke virket slik det skulle, eller var ødelagt.

Tryggere på nett – markant nedgang i svindelvolumet hos Klarna

Undersøkelsen viser imidlertid også at det er et økende antall nordmenn som føler seg tryggere når de netthandler sammenlignet med fjoråret. Mens det i 2022 var 74 prosent som oppga at de følte seg trygge når de netthandlet, er tilsvarende andel nå 80 prosent.  Spesielt kraftig har tilliten til netthandel økt blant aldersgruppene over 50 år.

Samtidig viser Klarnas statistikk at bedrageri gjennom bruk av deres merkevare, som i tillegg til falske nettbutikker, også inkluderer forskjellig typer phishing (svindelforsøk via epost, SMS eller telefon for å fralure deg sensitive opplysninger) har gått markant ned de siste tre årene. Fra 2019 til i dag har volumet av bedragerisaker hos dem, meldt inn av deres kunder, gått ned med hele 81 prosent.

– Dette skyldes sannsynligvis en kombinasjon av at vi hos Klarna og netthandelen generelt, har blitt mer sofistikerte når det gjelder å avsløre svindel, og at forbrukernes kunnskap om risikoen for bedrageri har blitt bedre. Et eksempel er innføringen av brukerkonto med BankID-autentisering. Det vil fortsatt være et stort og viktig satsingsområde for oss, sier Klarnas Norgessjef, Geir Østby.

Han legger til at de også samarbeider tett med norske forbrukermyndigheter for raskt å stenge ned falske nettbutikker som blir rapportert inn, og som misbruker Klarnas merkevare.

– Klarna stiller strenge krav til butikker vi samarbeider med. I tilfeller der butikker forsøker å svindle kunder vil Klarna alltid tape på dette både  i forhold  til omdømme og at Klarna med sin kjøperbeskyttelse vil dekke tapet for en forbruker. Samtidig er det åpenbart at vi bare må fortsette å bli enda bedre på å bekjempe alle former på svindel. De kriminelle som står bak dette, blir også stadig mer profesjonelle.

Svindeltrend med dyrere produkter og større kjøp

Ifølge Klarnas statistikk, og en analyse av deres egen bedrageriavdeling,  er det en spesiell form for svindel som går imot trenden hos dem, og har økt i det siste. 

– Vi ser at nettsvindel i økende grad konsentreres rundt dyrere produkter og større kjøp. Det er helt enkelt fordi de kriminelle skal maksimere det de tjener på svindelen – når det er mindre penger å hente på mindre svindler, sier Klarnas bedragerisjef, Jakob Johannesson

Klarnas bedragerisjefs beste råd for sikker netthandel:

Sjekk at nettbutikken er sikker.

Søk opp nettbutikken og se på kundeanmeldelser hvis du ikke kjenner til den fra før. Sjekk også engasjementet på butikkens sosiale mediekanaler. Mange følgere og interaksjoner er en positiv indikator. Sørg også for at det er enkelt å komme i kontakt med butikken. Angrerettsloven krever også at nettbutikker oppgir adresse, e-post og organisasjonsnummer. Et begrenset produktsortiment med kraftig rabatterte produkter kan også være et faresignal. Hvis tilbudene virker for gode til å være sanne, er det sannsynligvis det.

Bruk kjente og etablerte betalingstjenester.

Hvis du velger å bruke Klarna eller en annen kjent betalingstjeneste, blir betalingsinformasjonen din, kjøpshistorikken din og personlig informasjon beskyttet. Samtidig er du vanligvis dekket av kjøperbeskyttelse, som gjør at du kan få hjelp hvis varene ikke kommer fram eller hvis det oppstår andre problemer.

Ikke betal for varen før den er levert.

Hvis butikken er ukjent for deg, anbefaler vi at du ikke betaler før du har mottatt varen. Ved å vente med betalingen til du har fått varen, øker din egen sikkerhet betydelig.

Vær oppmerksom på "vishing".

Selv om vi ser at såkalt "voice phishing" - også kjent som "vishing" - har blitt mindre vanlig, er det fortsatt en av de vanligste formene for svindel. Bedrageren ringer deg og prøver å få deg til å gi ut personlig informasjon som kortopplysninger, kontoinformasjon eller be deg logge inn med BankID.

... og "phishing".

Bedragerne utnytter situasjoner der mange søker etter tilbud på nettet, for eksempel om sommeren når mange butikker har salg. De sender e-poster og SMS-er som frister deg med attraktive tilbud hvis du klikker på lenker eller åpner vedlegg - såkalt "phishing". Målet er også å få tak i personlig informasjon som brukernavn, passord, personnummer og kort- eller kontonummer som kan brukes til ulike former for svindel. Ikke klikk på lenker som kommer i e-poster eller SMS-er hvis du ikke er helt sikker på at avsenderen er seriøs. Del aldri BankID-opplysninger, kontonummer eller andre sensitive opplysninger.

Om Klarnas kjøperbeskyttelse:

  • Om du har problemer med et kjøp gjort med en av Klarnas betalingsmetoder, og sier fra om det, så vil Klarna umiddelbart pause din betaling til problemet er løst. Du trenger derfor ikke betale om du ikke har mottatt bestillingen din, eller bestemmer deg for å returnere den.

  • Om du helt eller delvis har betalt for et kjøp så tilbakebetaler Klarna dette om tvisten løses til din fordel. 

  • Har du forbrukerrettigheter utover det som dekkes av Klarnas kjøperbeskyttelse, påvirkes selvsagt ikke disse rettighetene av denne policyen. 

Les mer om Klarnas kjøperbeskyttelse  her.

* Den representative undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov i perioden 03. - 08. mai. Det er gjennomført til sammen 1022 CAWI-intervjuer med nordmenn i alderen 18+ år.

 ** Ifølge SSBs  befolkningstall var det i 1. kvartal 2023 4 376 793 nordmenn over 18 år. 8 av 10 av disse har ifølge undersøkelsen netthandlet. 


De beste nettbutikkene


Nettbutikker i kategorien Apotek
ApotekSe alle (7 stk.)

Nettbutikker i kategorien Auksjoner, markedsplasser
Auksjoner, markedsplasserSe alle (7 stk.)

Nettbutikker i kategorien Barneutstyr
BarneutstyrSe alle (36 stk.)

Nettbutikker i kategorien Bil, båt og motor
Bil, båt og motorSe alle (62 stk.)

Nettbutikker i kategorien Billettbestilling
BillettbestillingSe alle (5 stk.)

Nettbutikker i kategorien Blomster
BlomsterSe alle (6 stk.)

Nettbutikker i kategorien Briller og kontaktlinser
Briller og kontaktlinserSe alle (11 stk.)

Nettbutikker i kategorien Bygg og jernvare
Bygg og jernvareSe alle (8 stk.)

Nettbutikker i kategorien Bøker og magasiner
Bøker og magasinerSe alle (28 stk.)

Nettbutikker i kategorien Data
DataSe alle (41 stk.)

Nettbutikker i kategorien Dating og erotikk
Dating og erotikkSe alle (16 stk.)

Nettbutikker i kategorien DVD og Blu-Ray
DVD og Blu-RaySe alle (1 stk.)

Nettbutikker i kategorien Dyrebutikker
DyrebutikkerSe alle (32 stk.)

Nettbutikker i kategorien Elektronikk
ElektronikkSe alle (26 stk.)

Nettbutikker i kategorien Foto og video
Foto og videoSe alle (13 stk.)

Nettbutikker i kategorien Gaver og gadgets
Gaver og gadgetsSe alle (23 stk.)

Nettbutikker i kategorien Gull, juveler og klokker
Gull, juveler og klokkerSe alle (31 stk.)

Nettbutikker i kategorien Helse og helsekost
Helse og helsekostSe alle (67 stk.)

Nettbutikker i kategorien Hobbyartikler
HobbyartiklerSe alle (91 stk.)

Nettbutikker i kategorien Hudpleie og kosmetikk
Hudpleie og kosmetikkSe alle (54 stk.)

Nettbutikker i kategorien Hus og hjem
Hus og hjemSe alle (195 stk.)

Nettbutikker i kategorien Klær og mote
Klær og moteSe alle (207 stk.)

Nettbutikker i kategorien Kontorrekvisita
KontorrekvisitaSe alle (12 stk.)

Nettbutikker i kategorien Kunst og antikviteter
Kunst og antikviteterSe alle (7 stk.)

Nettbutikker i kategorien Leker
LekerSe alle (13 stk.)

Nettbutikker i kategorien Mat og drikke
Mat og drikkeSe alle (44 stk.)

Nettbutikker i kategorien Mobil og telefoni
Mobil og telefoniSe alle (20 stk.)

Nettbutikker i kategorien Musikk
MusikkSe alle (6 stk.)

Nettbutikker i kategorien Radio, TV og Hi-Fi
Radio, TV og Hi-FiSe alle (8 stk.)

Nettbutikker i kategorien Reise og reiseeffekter
Reise og reiseeffekterSe alle (40 stk.)

Nettbutikker i kategorien Sport og friluftsliv
Sport og friluftslivSe alle (203 stk.)

Nettbutikker i kategorien Utenlandske
UtenlandskeSe alle (16 stk.)

De siste nettbutikkene


Kategorier


Siste nyheter


Siste pressemeldinger


Siste artikler


Tilfeldig valgt nettbutikk

Pang Yang Yang
Norsk nettbutikk for dem som elsker strikking og håndarbeider fylt med garn, såkalte drops og tilbehør. Dessuten har Pang Yang Yang en avdeling med inspirasjon om hvordan man kan komme i gang med håndarbeid. Nettsiden er flott bygd opp med klare navigeringsmuligheter, delikate bilder og enkle bestillingsmetoder. Nettbutikken har også en avtale med Arne & Carlos, to inspirerende aktører innen strikking på nett. Pang Yang Yang har også god erfaring med plantefarging av garn, og teknikken med håndspunnet garn. Derfor passer denne nettbutikken både for nybegynner og viderekomne innen håndarbeid.

Les mer Besøk

Statistikk

Antall nettbutikker: 1339

Samarbeidspartnere

Kontakt oss

Braadland AS
Parkvegen 5
N-4706 Vennesla

Epost: hei@braadland.no
Org nr 912 503 097

Om Nettbutikk365.no