Hjem | Pressemeldinger | Netthandelsåret 2022: Oslo og Tydal kommune på netthandelstoppen
Netthandelsåret 2022: Oslo og Tydal kommune på netthandelstoppen
Mens det ble netthandlet mest per innbygger i Tydal i Trøndelag i 2022, er Oslo det fylket hvor det ble netthandlet klart mest fra i løpet av fjoråret.
Forfatter: Klarna
Publisert: 23.02.23
Det viser salgsstatistikk fra Klarna og de mer enn 13000 norske nettbutikkene som benytter seg av deres betaling- og shoppingløsninger. Mellom en tredjedel og halvparten av all netthandel i Norden går gjennom Klarna.
– Spesielt tidlig i 2022 og gjennom julehandelen ble det brukt klart mest på nett av innbyggerne i Oslo. Det skyldes nok dels at mange Oslo-innbyggere for alvor fikk øynene opp for netthandel under pandemien. Inn mot jul handler nok også den økte netthandelen både fra Oslo og landet ellers om at mange har blitt langt mer prisbevisste. Det store flertallet av nordmenn, hele 78 prosent, opplever nemlig at det er enklere å finne lave priser på nett enn i fysisk butikk, sier markedsdirektør i Klarna Norge Thomas Elvestad.
- Oslo er det fylket i Norge hvor det per innbygger ble handlet mest på nett i løpet av 2022. Der handlet de hele ni prosent mer enn landsgjennomsnittet. Deretter følger Troms og Finnmark, som ligger seks prosent over landsgjennomsnittet. Minst ble det handlet i Agder. De netthandlet 15 prosent mindre enn gjennomsnittsnordmannen i fjor.
- Klarnas salgsstatistikk fra 2022 viser også at enkelte varekategorier er overrepresentert i forskjellige fylker. Mens innbyggerne i Oslo handlet mer mote og klær enn landsgjennomsnittet, er sport og fritid favorittkategorien i Troms og Finnmark.
- Gjennomsnittsinnbyggeren i trøndelagskommunen Tydal handlet hele 55 prosent mer på nett enn gjennomsnittet blant alle nordmenn, og er den kommunen i Norge hvor det per innbygger ble handlet klart mest fra på nett i 2022. Deretter følger Berlevåg i Troms og Finnmark (48 % over landsgjennomsnittet) og Eidfjord i Vestland (45 % over landsgjennomsnittet).
@
- Bærum og Asker er de to av landets 10 mest folkerike kommuner hvor det ble netthandlet mest per innbygger i perioden. Minst blant disse ble det netthandlet i Kristiansand og Stavanger.
Økt netthandel i fjerde kvartal 2022
Klarna gjør hvert kvartal en global undersøkelse i 17 store vestlige markeder hvor handlevaner og preferanser undersøkes. I fjerde kvartal 2022 oppga et økende antall forbrukere, både i Norge og globalt, at de foretrakk å handle på nett.
– Nordmenn er mer opptatt av å gjøre gode kjøp. Da byr netthandelen på flere muligheter. Spesielt i forbindelse med Black Week og jul oppga et økende antall nordmenn at de skulle handle mer på nett, og da gjerne for å få de laveste prisene. Vår prissammenligningstjeneste Prisguiden har også hatt en kraftig vekst, blant annet en dobling i forespørsler om prisvarsler i perioden, sier Elvestad.
Nesten 1 av 4 nordmenn (23 %) oppga at de handlet ukentlig eller oftere på nett i fjerde kvartal. Det er en økning på 10 prosent fra samme kvartal i 2021.
– Kvartalsundersøkelsen viser at nordmenn fremdeles er blant dem som netthandler minst. Samtidig økte andelen som foretrekker å handle på nett fremfor i fysisk butikk mer i Norge enn i noen av de andre landene i siste kvartalet i fjor, sier Klarna Norges markedsdirektør, Thomas Elvestad.
Av de spurte som har en klar mening foretrekker 28 prosent av nordmenn å handle på nett mot 32 prosent for fysisk butikk.
I løpet av fjerde kvartal i fjor er det klær og sko flest oppgir de har netthandlet månedlig (45 %). Deretter følger kategoriene underholdning og elektronikk (30 %).
Søndag og mandag er de største netthandelsdagene
Klarnas tall og undersøkelser for den norske netthandelen viser også at søndag og mandag fremdeles er de største netthandelsdagene i Norge. Tidspunktet hvor flest handler på nett er utover kvelden, med en klar topp som skjer rundt klokken 21.
De beste nettbutikkene