Hjem | Artikler | Fem tips for trygg netthandel

Fem tips for trygg netthandel

Et spørsmål som stadig dukker opp, er om netthandel er sikkert. Og når vi oftere og oftere opplever at BankID og innlogging ikke fungerer, så er det lett å tenke det verste. Men internett er ikke en løsning med ett svar, det utvikler seg hele tiden for å bli bedre. Det er bra, for mer og mer av shopping foregår på nett. Og det er jo mye enklere å finne akkurat det man er ute etter hjemme fra stua med en kopp kaffe og noe snacks. Ingen sinte bilister, farlige forbikjøringer og stressende folk i butikken.

Forfatter: Redaktør
Publisert: 22.12.21

Ifølge tall fra SSB har netthandelen økt med ca. 50 millioner transaksjoner per kvartal mellom 2019-2021. Det er ikke til å legge under en stol at mye av dette skyldes korona. Men det er mange ting som tyder på at tallene bare vil øke. Økte strømpriser, flere og bedre nettbutikker, flere digitale løsninger og levering rett på døra er bare noen av grunnene til det. Så man skulle tro det var sikkert å handle på nett.

Men ifølge Nettvett.no er det spesielt noen typer svindel som knyttes til nettbutikker. VI har sett det med falske konkurranser og spørreundersøkelser, leveringer i posten og svindling knyttet opp mot bankinformasjon og innlogging. Denne trenden er økende, og derfor kan det være smart å finne ut hvordan handle trygt på nett.

1. Sørg for å oppdatere programvare

Som vi nevnte, er ikke internett perfekt. Ei heller programvarene vi har installert på datamaskinen eller mobilen. Men har det kommet en oppgradering av programvaren, så har den sannsynligvis rettet opp i de kjente problemene. For det er disse feilene og smutthullene hackere og svindlene er ute etter å finne og bruke mot forbrukerne. Dersom man ikke oppdaterer programvaren, vil man også være et lettere bytte fordi svindleren finner ut at du ikke har oppdatert. Bruk en nettleser du synes er best.

2. Vurder å skrive ned passord

Det fins mange finurlige løsninger når det gjelder passordoppbevaring. Trykker man lagre så trenger man ikke gå rundt å huske på passordet. Men hva er garantien for at ikke hackerne får tilgang til ikke bare et passord, men alle? Det kan enkelt løses ved å kjøpe seg en notatbok til en 50-lapp, og skrive ned passordene. Dette tar klart noe mer tid, men du har alt på stell. Og notatboka di, den får ikke svindlerne tak i. Dersom dette er uaktuelt, så må du sørge for å aktivisere tofaktor autentisering. Dette er også noe mer knotete, men egentlig ganske enkelt. Man må laste ned et program på data eller mobil, og hver gang oppgi en tilfeldig 6-sifret kode. Man kan bruke touch, som er innlogging med fingeridentifisering.

3. Sjekk Nettbutikk365 eller andre anmeldere

Nettbutikk365 er til god hjelp for forbrukere som vil finne ekte nettbutikker. Her kan man lese om erfaringene som kunder sitter igjen med hos de ulike nettbutikkene. Og er de falske, så er det viktig at så mange som mulig sier i fra. Det fins mange slike nettsider som forteller helt konkret hva slags nettbutikk man har med å gjøre. Men det er ikke sikkert ukjente nettbutikker dukker opp her, derfor kan det være et alternativ å skrive i søkemotoren noe som dette:

X nettbutikk og bruke en av disse tilleggene, svindel, ekte, falsk, scam, legit. Da vil det dukke opp artikler om nettopp denne nettbutikken. Dette kan gjøre at man lettere kan skygge unna de uærlige aktørene på nett.

4 .Bruk kredittkort

Vår erfaring er at kredittkort er en veldig sikker betalingsform på nett. Ikke trenger man å risikere at noen får tilgang på lønnskontoen og andre viktige kontoer, og dessuten ligger det en forsikring inne i kredittkortet man kan benytte seg av om man blir svindlet. Det er ulike betingelser, men som regel må man kun ut med en egenandel for å få erstattet det man har tapt.

5 .Bruk norske nettbutikker

Det siste tipset er også viktig for norsk næringsliv. Bruker man norske nettbutikker støtter man ikke bare næringslivet, men også alt rundt seg. Husk at mange nettbutikker driver med dropshipping, noe som betyr at de ikke holder noe lager. Når den norske nettbutikken skal selge varer, så regner de om slik at varene inkluderer moms. Det er også andre fordeler med å handle i norske nettbutikker, som for eksempel enklere kommunikasjon, bedre distribusjonsnett og raskere levering.

De siste nettbutikkene


Kategorier


Siste nyheter


Siste pressemeldinger


Siste artikler


Tilfeldig valgt nettbutikk

Intersport
På sportskjedens nettsider kan du kjøpe artikler rettet mot alskens sportslige aktiviteter. Godt utvalg.

Les mer Besøk

Statistikk

Antall nettbutikker: 1339

Samarbeidspartnere

Kontakt oss

Braadland AS
Parkvegen 5
N-4706 Vennesla

Epost: hei@braadland.no
Org nr 912 503 097

Om Nettbutikk365.no