Hjem | Artikler | Amazon til Norge? Hvilken betydning kan det få for norske nettbutikker?

Amazon til Norge? Hvilken betydning kan det få for norske nettbutikker?

Mange ting påvirker hvordan vi handler produkter og tjenester. I dag er både pandemier og klimahensyn med på å utvikle nettbutikker, og betalingsløsninger på nett mer enn vi aner. En nettbutikk som startet sin drift for over 20 år siden, er Amazon.com (opprinnelig Cadabra).

Forfatter: Redaktør
Publisert: 21.12.21

Det er vanskelig å si hvilken påvirkning Amazon.com vil få for norske bedrifter om giganten lanseres her til lands. For det enorme selskapet verdt rundt 200 mrd. dollar (!) har mer enn 1,2 millioner ansatte og en estimert omsetning på nesten 400 mrd. dollar. Det var ikke lenge siden den svenske versjonen av nettselskapet åpnet, så kommer det også hit?

Det er helt klart at mange ting vil bli endret, da selskapet nesten innfører en helt ny infrastruktur der de dukker opp. Mange av de som jobber med Amazon, er distributører ut til kundene. Mange vil kunne få jobber i Amazon, både som distributører, men også som utviklere.

For å forstå hvilken innvirkning lansering av Amazon.com i Norge vil kunne få, så kan det være lurt å se på hva Amazon sin historie og hva det er i dag.

Hva er historien til Amazon?

Selskapet ble stiftet i en bakgård i 1994, av en smart student ved Princeton Academy med navn Jeff Bezos. Han var da dataingeniør og svært interessert i det for de fleste enda ukjente internettet.

Amazon.com ble stiftet som en nettbutikk for boksalg. Enten det var vanlige bøker som ble distribuert eller e-bøker på nett. Men det skulle fort vise seg at Amazon.com eier hadde mye større ambisjoner enn bare boksalg. The E-store Of Everything har han selv kalt det i sine kronikker. Og det er dette som vil tilbys til norske forbrukere. En nettbutikk som selger absolutt alt.

Hva vil det bety for nettbutikker?

Inntil i dag er Amazon er konstant strøm av forsendinger, bestillinger, avtaler og salg nesten over hele kloden. Og det er klart Amazon vil komme med sterke strømninger også på det norske markedet. Selskapet kan bruke mange teknikker for å ta over markedet, slik som annonseplasser og belønninger til dem som selger produktene sine gjennom nettgiganten.

Enkelte nettbutikker vil kanskje gå dukken med tanke på den store plassen Amazon vil oppta. Men andre nettbutikker kan forhåpentligvis profittere på ankomsten. De kan nemlig selge produktene sine på plattformen til Amazon. Man skal huske på at med det sterke varemerket som Amazon er, så kan man plutselig oppleve å selge varene sine til den andre siden av kloden.

I dag selger også giganten it-tjenester. De har allerede etablert seg i Oslo med underselskapet Amazon Web Services. Disse it-tjenestene er skybaserte skreddersydde løsninger som nettbutikker kan benytte seg av.

Hva vil det bety for forbrukerne?

Forbrukere i Norge vil få et mye større utvalg av produkter. Og de vil være rimelige. Det er opp til forbrukerne å handle der de ønsker, men det er ingen tvil om at forbrukerne vil kunne dras mot dem. Men det er ikke sikkert det vil gjøre noe, når både nettbutikker og forbrukere vil tjene på det. Den eneste haken er at det alltid vil være assosiert med den enorme rennende elven Amazon.

Det går an å se på en lansering av Amazon på mange måter. Det beste er kanskje å omfavne det, og se på mulighetene det vil gi. Men det er mange nye utfordringer for Amazon, som skatter (dog svært lite) til Irland for sin drift i Europa. Men om avtalene her blir endret, kan det få en følge for forbrukerne, både i Europa og her til lands.

De siste nettbutikkene


Kategorier


Siste nyheter


Siste pressemeldinger


Siste artikler


Tilfeldig valgt nettbutikk

Telia
Telia Norge er et ledende teknologiselskap som bygger samfunnskritisk infrastruktur og leverer innovative produkter og tjenester innen TV, internett, mobil og smart hjem-teknologi.

Les mer Besøk

Statistikk

Antall nettbutikker: 1339

Samarbeidspartnere

Kontakt oss

Braadland AS
Parkvegen 5
N-4706 Vennesla

Epost: hei@braadland.no
Org nr 912 503 097

Om Nettbutikk365.no